Turistična zveza Slovenije je v šolskem letu 2020/2021 v sodelovanju z Zavodom RS za šolstvo razpisala  35. državni festival Turizmu pomaga lastna glava na temo MOJ KRAJ MOJ CHEF. Z letošnjo temo so želeli udeležence festivala spodbuditi, da se osredotočijo bodisi na tipično jed, pijačo ali pa zeliščarsko tradicijo določenega kraja, jo morebiti posodobijo ali kako drugače prilagodijo svojim željam in potrebam. Sodelovanje na festivalu je vključevalo izdelavo turistične naloge na razpisano temo, osredotočeno na oblikovanje turističnega proizvoda in njegovo javno predstavitev na turistični tržnici.

Tudi učenci 3. razreda – Giorgio, Pika, Luka, Eva, Maruša in Jana, smo se z učiteljicama Ingrid Mihelič in Urško Ambrožič odločili, da bomo sodelovali v projektu TPLG. Poljanska dolina ob Kolpi ima izjemne naravne in kulturne danosti. Poleg tega pa skriva tudi bogato ljudsko izročilo in ima tudi bogato kulinariko. V bistvu je naša celotna dolina en velik zaklad – majhna pravljična dežela.

Pri iskanju ideje smo se želeli navezati na kulturno in naravno dediščino našega kraja. Velikokrat smo med sprehodom po travniških poteh opazovali v daljavi zanimivo goro Klek, ki naj bi bila povezana s čarovnicami. Čarovnice smo zasledili tudi v zbirki Poljanska dolina ob Kolpi – dolina zgodb. V naš čarobni lonček idej smo namešali čarovnice, goro Klek, čudovito neokrnjeno naravo in zelišča ter prišli na idejo, da se povežemo z našim lokalnim zeliščarjem Igorjem Forščkom in skupaj pričaramo ”Čarobni napoj”, ki bi ga na inovativen način približali mladim in s tem popestrili dogajanje v kraju. Vsi smo očarani nad čarovnijami sveta in zelišča skrivajo v sebi skrivnostne moči. Zelišča in noč čarovnic sta prava kombinacija za čaranje čarobnih napojev. V okviru projekta smo ustvarili zanimiv dogodek, kjer se bo prepletalo druženje in zabavno učenje. V ospredje smo postavili zelišča in njihove čarobne moči. Nekateri še vedno verjamemo v čarovnije in želimo spoznati skrivnostne moči, ki jih v sebi skrivajo čarobna zelišča. Pri tem pa nam je in nam bo še naprej pomagal naš zeliščar, ki pozna te skrivnosti zelišč. Veliko smo se naučili pri ustvarjanju projekta Čarobni napoj in menimo, da nam je s skupnimi močmi uspelo izdelati zelo zanimive izdelke, ki bodo pritegnili pozornost. Tradicionalne zeliščarske izdelke smo želeli obogatiti, popestriti, vnesti v njih kanček inovativnosti in čarobnosti ter jih preplesti z zabavo in tako še bolj približati mladim. Čarobni napoji, ki so nastali, prepričajo s svojim izgledom, uporabnostjo in kar je najbolj pomembno – ohranijo stik z naravo. Čarobne napoje spremlja tudi čarovnica, ki smo jo poimenovali Zeli in na svoji metlici potuje s čudežnim zeliščem.

Postavljeni so temelji za nadgradnjo, saj smo prepričani, da vsak potrebuje neke vrste svoj čarobni napoj. Prepričani smo, da jih bo v bližnji prihodnosti nastalo še veliko več. Imamo pravo tržno zanimivo idejo in želimo si, da se bo izvajala še mnoga leta. Ponosni smo na svojo turistično – projektno nalogo z naslovom Čarobni napoj in za las nam je ušlo zlato priznanje, smo pa vseeno presrečni z osvojenim srebrnim priznanjem. Vabimo vas, da se v mesecu oktobru udeležite nepozabne čarobne zabave, ko bodo čarovnice na svojih metlah švigale po Starem trgu ob Kolpi in čarale čarobne napoje. Pridite, ne bo vam žal!

Ingrid Mihelič