Že 4. NMSB bo potekal od 8. septembra (dneva pismenosti) do 10. oktobra (zaključka tedna otroka) ter se nadaljeval skozi celo šolsko leto …

V okviru dogodkov, ki se bodo odvijali v času Nacionalnega meseca skupnega branja 2021, bomo posebno pozornost namenili medgeneracijskemu branju, zato k sodelovanju še posebej vabimo starše, stare starše in večgeneracijske skupine. Izpostavljamo tudi pomen družinskega branja. V ta namen je letos zaživela tudi spletna stran Družinska pismenostki je namenjena tako staršem, ki bi se radi naučili, kako otrokom približati pismenost, kot tudi strokovnjakom, ki bi radi pomagali staršem uvajati več pismenosti v družinsko življenje.

Pobudniki NMSB – Bralno društvo Slovenije, Društvo Bralna značka Slovenije – ZPMS, Društvo slovenskih pisateljev, Mariborska knjižnica, Mestna knjižnica Kranj, Mestna knjižnica Ljubljana, Slovenska sekcija IBBY, Združenje slovenskih splošnih knjižnic in Zveza bibliotekarskih društev Slovenije – tudi letos pripravljamo številne in raznolike dogodke in dejavnosti, s katerimi prispevamo k boljšemu prepoznavanju pomena bralne pismenosti in bralne kulture na nacionalni ravni.

V okviru NMSB 2021 se bo 8. septembra začela tudi javna medijska in plakatno komunikacijska nacionalna akcija Beremo skupaj, ki bo trajala vse do konca leta. Z njo bomo javno podprli promocijo branja, ozaveščali o pomenu branja, bralne pismenosti in bralne kulture. Avtorica ilustracije na letošnjem plakatu je Tanja Komadina. Ilustracijo je prispevalo Društvo Bralna značka Slovenije – ZPMS. 4000 plakatov Beremo skupaj bomo razdelili vzgojno-izobraževalnim zavodom, splošnim knjižnicam, domovom za starejše in drugim institucijam, ki spodbujajo branje. Plakati bodo k branju vabili tudi na plakatnih mestih Europlakata in vlakih Slovenskih železnic. Preostalih 4000 plakatov bo razdeljenih med širše (odraslo) občinstvo (različna strokovna usposabljanja, knjižni sejmi …).

Tudi na naši šoli si bomo prizadevali za dvig bralne pismenosti in bralne kulture. Vabljeni, da skozi vse leto beremo skupaj otroci, učitelji, družine.

 

Knjige so sanje, ki jih držimo v rokah, in branje je za duha to, kar je telovadba za telo.

Nacionalni mesec skupnega branja 2021

pripravila šolska knjižničarka