V petek, 14. aprila, so v obratu Unior Stari trg ob Kolpi praznovali 40. obletnico delovanja. Na prireditvi smo sodelovali tudi učenci naše šole.

Učenke kulturno-umetniškega krožka smo se oblekle v polansko narodno nošo, sošolec Jaka pa se je napravil v zelenega Jurija. Pri preoblačenju so nam pomagale tudi mamice Maybeline, Sabina in Urška. Pridružili smo se učencem otroškega pevskega zbora in odšli peš v Unior.

Na kulturni prireditvi je bilo veliko delavcev, upokojencev in gostov. Med njimi so bili tudi predstavniki Uniorja iz Zreč, župan Občine Črnomelj Andrej Kavšek in predsednica KS Stari trg ob Kolpi Renata Butala. Prisotne so nagovorili Darko Hrastnik, Danilo Lorger in Andrej Kavšek. Učenci pa smo nastopili v kulturnem programu, ki ga je povezovala učenka 6. razreda Sara. Člani kulturno-umetniškega krožka smo deklamirali Župančičevo pesem Na Jurjevo. Učenci otroškega pevskega zbora so zapeli Tri planike in Ne bodi kot drugi. S kratkim skečem o pripetljajih v službi pa so obiskovalce nasmejali učenci Jaka, Miha in Mark.

Ko smo se vrnili v šolo, smo se vsi nastopajoči zelo razveselili spominskega darilca, ki so nam ga delavci Uniorja dali v zahvalo za nastop. Prejeli smo lepe lončke, v njih pa ročno orodje – klešče, kladivo, izvijač … A to orodje smo lahko pojedli, saj je bilo iz čokolade.

Prireditev mi je bila zelo všeč. Lepo mi je bilo, da sem se oblekla v narodno nošo. Noša mi pomeni nekaj lepega, v njej nastopam z veseljem in navdušenjem. Ponosna sem, da tudi plešem v domači folklorni skupini. Mislim, da je bilo prav, da smo nastopili na Uniorjevi prireditvi, saj je Uniorjev obrat zelo pomemben za kraje v Polanski dolini ob Kolpi. Sama poznam veliko ljudi, ki delajo v njem ali pa so delali tudi 30 let in so sedaj upokojeni. Unior tudi vsako leto podari učencem 9. razreda svoje izdelke za novoletni srečolov.

Klavdija Kapš, 8. r., OIP šolsko novinarstvo

 

Fotografije Urška Kapš, Maybeline R. P. Tekavec