V 2. NMSK (Nacionalnem mesecu skupnega branja – Beremo skupaj), ki poteka od dneva pismenosti do zaključka tedna otroka (letos od 8. 9. do 13. 10.), se vrstijo številne dejavnosti za spodbujanje bralne pismenosti in kulture branja.

Trgovsko podjetje SPAR Slovenija je povabilo k sodelovanju priljubljenega pisatelja in komika Boštjana Gorenca – Pižamo in tako je od januarja potekal projekt Pižama in mleko, ki je ozaveščal o pomenu branja. Boštjan Gorenc – Pižama je napisal prvi slovenski mlečni pravljici (O zajčku, ki se mu ni nehalo kolcati in Izgubljeni biseri), ki sta natisnjeni na embalaži Sparovega trajnega mleka. Tako nas pravljici preko izdelka, s katerim se dnevno srečujemo, spomnita in trajno navdušujeta za branje literature, še posebej na edinstvene trenutke skupnega branja, ko starši prebirajo pravljice otrokom pred spanjem za dober spanec in lepe sanje – ob skodelici toplega mleka.

Projekt Pižama in mleko se je slavnostno zaključil 17. septembra, ko na Bevkov dan obeležujemo dan zlatih knjig in v šolah pričenjamo novo bralno sezono bralne značke (najštevilčnejše in najstarejše interesne dejavnosti slovenskih OŠ). Dogodek je potekal v Ljubljani v Vodnikovi domačiji, Hiši branja, pisanja in pripovedovanja (letos obeležujemo 200-letnico pesnikove smrti).

Slovesnosti smo se udeležili predstavniki 16 osnovnih in podružničnih šol. Podjetje SPAR Slovenija je namreč šolskim knjižnicam dotičnih šol namenilo donacijo v skupni višini 20 tisoč evrov za nakup otroških in mladinskih knjig. Šolske knjižnice so bile izbrane s strani Ministrstva RS za izobraževanje, znanost in šport in Centra za razvoj knjižnic Narodne in univerzitetne knjižnice. Izbrane so bile šole, ki delujejo zunaj urbanih središč, v krajih, ki so 10 km in več oddaljeni od splošnih knjižnic in knjigarn, nimajo postajališč potujoče knjižnice in le šolska knjižnica omogoča učencem dostop do knjige. Med šole, ki so zaradi majhnosti in oddaljenosti pogosto prikrajšane, se uvršča tudi OŠ Stari trg ob Kolpi in zato je bila tudi naša šolska knjižnica uvrščena na seznam izbranih šol za Sparovo donacijo.

O poteku in namenu Sparovega projekta Pižama in mleko ter o pomenu branja so poleg pisatelja Boštjana Gorenca – Pižame spregovorile tudi: Janja Štular, vodja marketinga v podjetju SPAR Slovenija, Martina Vuk, državna sekretarka MIZŠ, in dr. Eva Kodrič-Dačić, bibliotekarska svetnica Centra za razvoj knjižnic NUK.

Sparove donacije smo zelo veseli, saj bomo z nakupom knjig za otroke in mladino posodobili in obogatili police šolske knjižnice.

Marija Volf, knjižničarka

Fotografije: spletna stran SPAR Slovenija

 

 

Rezultat iskanja slik za pižama in mleko