Moja domovina – Od zrna do kruha

Lucija Konda, nagrajenka literarnega natečajaKulturno-naravoslovno društvo Naša zemlja je tudi letos pripravilo vseslovenski literarni, likovni in fotografski natečaj na domovinsko tematiko. Osnovnošolci so v svojih umetniških izdelkih razmišljali o poti, ki je potrebna, da iz vsajenega zrna pridelamo kruh, ter o pomenu in spoštovanju kruha od nekoč do danes.

Slovesne zaključne prireditve natečaja so pred državnim praznikom dnevom Primoža Trubarja, ki ga obeležujemo 8. junija, potekale v enajstih slovenskih osnovnih šolah. Ena izmed gostiteljic je bila tudi OŠ Zbora odposlancev Kočevje, kjer smo se nagrajeni učenci, starši in mentorji zbrali v ponedeljek, 6. junija. Med povabljenimi nagrajenci je bila tudi učenka naše šole Lucija Konda iz 7. razreda, ki je napisala pesem Kruhek za vsak trebuhek.

 

Zbranim sta spregovorila ravnatelj šole Peter Pirc in kočevski župan dr. Vladimir Prebilič. Učencem in mentorjem sta se zahvalila za številne zelo zanimive in lepe misli o domovini ter poudarila pomen domovinske zavesti in vzgoje. Prireditev so obogatili učenci šole s pestrim kulturnim programom, v katerem so nastopili člani pevskega zbora, recitatorji, gledališčniki, plesalci in glasbeniki. Pozorno smo prisluhnili tudi odlomkom iz nagrajenih literarnih del, likovne in fotografske izdelke pa smo si ogledali na razstavi. Nagrajeni učenci so iz rok ravnatelja Petra Pirca prejeli priznanja in pecivo kočevsko golobico, ki so jo prav za to priložnost pripravili šestošolci.

Po krajšem druženju ob okusnem pecivu in napitku smo se poslovili od prijaznih gostiteljev z obljubo, da se srečamo tudi prihodnje leto. Tako je minila še ena slavnostna prireditev, ki je bila posvečena praznovanju 25. obletnice samostojnosti Republike Slovenije.

 

 Marija Volf, mentorica

 

Kruhek za vsak trebuhek

Kruhek je za vsak trebuhek!
Te besede mama jim je govorila,
ko iz snežno bele moke,
vode, kvasa in soli
testo je zamesila
in božanski kruh naredila.

Gledali so njene trudne roke
in se čudili,
kaj zmorejo narediti
iz prgišča moke.

Vsi so kruhek spoštovali,
saj so trdo garali,
da na mizo so lahko ga dali.

Lucija Konda, 7. razred