Učenci gledališkega krožka smo 11. aprila sodelovali na kulturnem dnevu v OŠ Valentina Vodnika v Ljubljani. Naši gostitelji so bili učenci 5. a-razreda z učiteljico Tatjano Furjan, pozdravila pa nas je tudi ravnateljica Vesna Žagar Gabrovšek.

V delavnici smo starotrški in ljubljanski učenci skupaj izdelovali belokranjske pisanice. Pomagala sta nam Lidija Maričič in Valter Purger iz društva Baričeva hiša iz Prelesja. 27 ljubljanskih petošolcev, ki so se prvič srečali z umetnostjo izdelovanja pisanic, je z veseljem poprijelo za pisače in z raztopljenim čebeljim voskom risalo na izpihana jajca različne zanimive motive.

Osrednja prireditev kulturnega dneva Slovenski običaji, šege in navade spomladi je potekala v avli šole. V prvem delu so se predstavili učenci vseh treh oddelkov petega razreda. Razveselili so nas z ljudskima pesmima Lepa Anka in Marko skače, 5. a pa je predstavil svojo oddelčno založbo Knjigoraj in najnovejšo pesniško zbirko Nekaj je v zraku. Starotrški učenci smo navdušili občinstvo s starotrško narodno nošo in z igrico Muco Copatarico oziroma Mačkico Črapico, ki smo jo zaigrali v našem polanskem narečju. Posebna gostja na prireditvi je bila Dušica Kunaver, velika poznavalka in zbirateljica slovenskega ljudskega izročila. Pripovedovala nam je o starih spomladanskih običajih na Slovenskem in nam položila na srce, kako pomembno je, da jih mladi poznamo in ohranjamo.

Druženje smo zaključili v Vodnikovi domačiji. Petošolci so nas popeljali po razstavi Šola raziskuje: Vodnikova cesta, ki so jo s svojimi učitelji mentorji pripravili v okviru projekta, v katerem so raziskovali pomembne ljudi in zanimivosti z ulice, ki tako kot njihova šola nosi ime po našem prvem pesniku.

Gostiteljem smo se zahvalili za prisrčno gostoljubnost in prijaznost. Obljubili smo si, da se bomo srečali tudi naslednje leto. Učence OŠ Valentina Vodnika smo povabili, da pridejo k nam v Poljansko dolino in v Stari trg.

V Ljubljano sta nas spremljali mentorica učiteljica Marija Volf in poslovna sekretarka Mojca Breznik, za prijetno in varno potovanje pa je bil zaslužen naš šofer Roman Kobe.

Na kulturnem dnevu v Ljubljani smo spoznali, da so takšna sodelovanja med šolami pomembna. Drug od drugega smo se naučili nekaj novega in stkali nove prijateljske vezi.

 

Domov smo se vrnili z najlepšimi vtisi.

 

V OŠ Valentina Vodnika so nas zelo lepo sprejeli. Vsi so bili zelo prijazni in vljudni. Postregli so nam z malico in okusnim kosilom. Všeč mi je bilo, ko smo skupaj izdelovali pisanice in nastopali na prireditvi.

 Andraž Bračko Majerle, 6. r.

 

Predstavili smo svojo šolo, Belo krajino in starotrško narodno nošo. Lepo mi je bilo, ko smo igrali Muco Copatarico. Zanimivo je bilo v rojstni hiši Valentina Vodnika. Ta dan bi še kdaj z veseljem ponovil.

                                                                                              Erik Ržen, 6. r.

 

Bilo mi je zelo lepo. Rada sem nastopila v Muci Copatarici. Všeč mi je bilo, ko so nas učenci peljali v Vodnikovo domačijo. Želim si, da bi še kdaj obiskala OŠ Valentina Vodnika.

                                                                                              Neja Evgenija Ržen, 7. r.

 

Učenci so nas zelo lepo sprejeli. Pokazali so nam nekatere šolske prostore. Na prireditvi so odlično nastopali otroci, ki so bili mlajši od nas. Zanimivo mi je bilo poslušati gospo Dušico Kunaver, ko nam je pripovedovala tudi o belokranjskih običajih, šegah in navadah. Ogled Vodnikove domačije mi je tudi ostal v lepem spominu. Hvaležna sem gospe Tatjani Furjan in njenim učencem.

                                                                                              Karmen Šterbenc, 8. r.

 

Bilo mi je lepo. Učenci so bili gostoljubni in prijazni. Bili smo v obeh šolskih stavbah. V novejši smo izdelovali pisanice in nastopali, v starejši pa smo imeli kosilo. Navdušila me je njihova nova, velika in moderno opremljena učilnica za gospodinjstvo. Prireditev mi je bila všeč. V igrici Muca Copatarica sem igrala Mačkico Črapico. Lepo mi je bilo, da smo bili brat Janez, Karmen in jaz oblečeni v starotrško narodno nošo. Tudi v Vodnikovi domačiji je bilo v redu. Upam, da se bomo čez leto dni zopet srečali.

                                                                                              Lucija Konda, 8. r.

 

Meni je bilo zelo lepo. Dan je bil tudi poučen. Želim si, da bi šel drugo leto spet nastopat.

                                                                                              Janez Konda, 8. r.

 

     Učenci gledališkega krožka  OŠ Stari trg ob Kolpi

 

[wzslider]