NARAVOSLOVNI DAN – 11. 4. 2015

 

V soboto, 11. 4. 2015, smo na OŠ Stari trg ob Kolpi izvedli čistilno – urejevalno akcijo.

Sobotni dan smo pričeli z evakuacijo ob simulaciji požara v šolskem prostoru. Učenci so z navdušenjem opazovali delo gasilcev. Pozornost so pritegnili predvsem s svojimi pripomočki in doživetim izvajanjem vaje.

 

Učenci 2. triletja smo se odpravili za vrtec, na šolski vrt. Razdelili smo si delo po skupinah, ki so se med seboj izmenjevale. Delo je bilo diferencirano glede na starostne in fiziološke razlike med učenci.

Z mlajšimi učenci smo pripravili zemljo v cvetlična korita, ki bodo kmalu krasila zunanjost naše šole. Uredili smo dve gredi, v kateri smo nanosili veje, pompaške trave, gnoj in zemljo, katero smo predhodno zrahljali.

Iz betonskih tlakovcev ob vrtcu smo odstranili travo in zemljo, jih pometli in oprali.

Uredili smo tudi kompostnik, ga potlačili in vanj nanosili vse odpadke, ki vanj sodijo.

Predvsem šestošolci so se lotili urejanja šolskega vrta. V celoti so ga prelopatali, pognojili in zasadili jagode. Ko so se učenci utrudili, so jim zadovoljno priskočili na pomoč fantje iz 3. triletja in ponovno pokazali moč sodelovalnosti. Za pomoč smo jim bili hvaležni.

Na koncu delovnega dne smo prišli do sklepa, da je delo v naravi naporno, a hkrati zabavno in bolj zanimivo kot v razredu. Kljub vetru, ki nam je pri delu ponagajal, smo bili zelo uspešni, učili smo se za življenje in vzporedno s tem doprinesli k urejenosti naše šole.

 

»Ne učimo se za šolo, marveč za življenje. » (Seneka)

 

Koordinatorici in izvajalki naravoslovnega dne 2. triletja:

Andreja Rade in Urška Simonič

 

Učenci 3. triletja so se lotili čiščenja in urejanja podstrešja, kjer se je v preteklih letih nabralo veliko dotrajanih predmetov, opreme in smeti.

Najprej so iz podstrešja na vrtčevski vrt znosili stole in mize in jih očistili prahu in umazanije.

Ti so bili na ogled staršem in učiteljem, ki so jih lahko vzeli domov kot svojo lastnino, šoli pa so prostovoljno prispevali nekaj eurov..

Podstrešje so nato počistili in uredili. Papirnati, plastični in drugi odpadki so romali v kontejnerje za ločene odpadke.

Kot že povedano, so fantje pomagali tudi na vrtu.

 

Pri delu so sodelovali učitelji Marija Volf, Sabina Stopar in Peter Klun