Svetovni dan knjige in avtorskih pravic praznujemo na jurjevo 23. aprila, letos že 25. leto. V Kataloniji, od koder izvira praznik, je to dan knjig in vrtnic, ljudje si jih izmenjujejo in podarjajo drug drugemu.

O svojem odnosu do knjige in branja so razmišljali učenci šestega in sedmega razreda Klavdija, Laura, Nastja, Aleksander, David, Lovro, Matyaš, Tian in Tilen:

Jaz zelo rada berem o vilah, samorogih in detektivih, všeč mi je tudi Harry Potter. Mislim, da so knjige žive.

Oče mi večkrat izposodi knjige v knjižnici v Novem mestu. Obljubil mi je, da mi bo prinesel knjigo o Hrvaški. Rada bi izvedela kaj več o zanimivostih in zgodovini Maslenice pri Zadru, kamor gremo večkrat na morje. Komaj čakam, da dobim knjigo v roke in jo preberem.

Odkar smo več doma, ker se ne smemo družiti, večkrat berem knjige. Najraje berem enciklopedije o živalih in stripe. Sedaj berem knjigo Vsega je kriva Hedika, je zelo zanimiva. Za domače branje sem prebrala O super starših lahko samo sanjaš, zgodba mi je bila zelo všeč. Rada bi prebrala kakšno knjigo o Harryju Potterju, saj je moj najljubši filmski lik.

Jaz ne maram brati, ker mi je branje dolgočasno. Če pa berem, najraje vzamem v roke kakšno enciklopedijo. Po navadi je to takrat, ko ne morem zaspati.

Nazadnje sem za domače branje prebral knjigo Pod milim nebom, ki jo je napisala Desa Muck. Bila mi je všeč, ker so bili dogodki napeti in tudi smešni, glavni književni osebi Vlasta in Taja pa lepi in uporniški punci. Knjig sicer ne berem veliko, če pa moram, preberem.

Meni so knjige dolgočasne. Ko slišim, da kdo prebere knjigo, ki ima 300 strani, si mislim, da se meni tega ne bi dalo.

Najrajši berem zabavne zgodbe o Groznem Gašperju, ker tudi gledam risanke o njem.

Najraje berem pustolovske stripe. Drugih knjig ne maram brati. Po navadi berem kakšno uro pred spanjem.

Ko sem bil majhen, sem rad bral knjige iz Potujočega kovčka. Takrat mi je bilo branje v veselje, sedaj pa me knjige ne pritegnejo. Mi je pa bil všeč Martin Krpan, ki smo ga brali za prvo domače branje. Vem, da so knjige zelo koristne.

Danes je svetovni dan otroške literature | Slovenec

pripravila Marija Volf, knjižničarka