17. septembra, na Bevkov dan in dan zlatih knjig, Društvo Bralna značka Slovenije – ZPMS tradicionalno začenja bralno sezono.

Ob tej priložnosti bodo v vrtcih, šolah, knjižnicah, pod okriljem društev in zvez prijateljev mladine … potekale številne bralne dejavnosti, skupaj poimenovane kar BRALNI MARATON (javna branja poezije, nastopi avtorjev, podarjanje/menjava knjig …).

Pomemben del bralnih spodbud na nacionalni ravni je tradicionalna razdelitev darilnih knjig prvošolcem v Sloveniji, zamejstvu in slovenskem zdomskem/izseljenskem prostoru, kar je tudi dragoceno povabilo k družinskemu branju. Na šestih osnovnih šolah po Sloveniji in v zamejstvu bodo prvošolcem knjige podelili slovenski avtorji.

Letos bodo prvošolci prejeli v dar knjigo ugank Miroslava Košute in Suzi Bricelj Ponikalnice.

Tudi na naši šoli 17. septembra uradno pričenjamo novo bralno sezono Župančičeve bralne značke. Veseli smo, da se je k BZ prijavilo kar 30 učencev od 46, kolikor jih letos obiskuje šolo. Tako kot šolarji pa bodo pridno brali za predšolsko bralno značko tudi otroci v vrtcu skupaj z vzgojiteljicami. 

Žal pa grenak priokus prostočasnemu branju in prizadevanjem za dvig bralne pismenosti in kulture branja na šoli dajejo najstarejši šolarji, učenci 8. in 9. razreda, saj se nihče kljub številnim spodbudam šolske knjižnice in učiteljev ni priključil BZ.

Tone Partljič, plodovit in vsestranski pisatelj in naš najimenitnejši komediograf, je v knjigi Partljič. doc zapisal: “Vse so mi dale. Knjige, ki sem jih bral. Knjige, ki sem jih pisal. Ki sem jih posojal. In se potem pogovarjal s tistimi, ki so jih brali, in sem bil zaradi istih prebranih knjig z njimi še drugače, globlje povezan. /…/ Sem veseljak, rad lovim ribe, a na jok mi gre, če ljudje ne berejo.”

Od še enega Toneta, Toneta Pavčka, verjetno našega najbolj priljubljenega pesnika, pa sem si iz pesmi Branje izposodila verz za naslov pričujočega prispevka. Tudi ob njegovem sporočilu velja razmisliti …

 

Ob 60-letnici Bralne značke predstavitev ilustrirane dopisnice in priložnostnega poštnega žiga - Koroške Novice

pripravila knjižničarka M. V.