Spoštovani.

26. decembra v Sloveniji praznujemo dan samostojnosti in enotnosti. Dan obeležuje razglasitev plebiscita o samostojnosti leta 1990. Sam plebiscit je potekal 23. decembra 1990, udeležilo pa se ga je 93,2% volivcev, ki so odgovarjali na vprašanje ”Ali naj Slovenija postane samostojna in neodvisna država? 88,5% vseh udeležencev je odgovorilo pritrdilno, s tem pa se tudi začne osamosvojitev Slovenije. Vse do leta 2005 se je praznik imenoval le dan samostojnosti, a so ime s spremembo zakona o praznikih in dela prostih dnevih dopolnili kot dan samostojnosti in enotnosti. Razlog za to pa je bil, da so takrat Slovenci pokazali največjo mero enotnosti v svoji zgodovini.

Letos obeležujemo trideseto obletnico samostojne Slovenije.

V teh letih smo doživeli marsikaj. Dosegli in tudi presegli nekatere cilje na političnem, gospodarskem, kulturnem, športnem in drugih področji, na kar smo lahko ponosni. Ni namreč dovolj, da si nekaj samo želimo, potrebno je, da v tej smeri potem tudi aktivno delujemo.

Spoštovanje in ljubezen do svojih bližnjih (ljudi), svojega doma, svojega naravnega in bivalnega okolja ter odnos do ljudi v tem okolju, je eden izmed temeljnih pogojev povezovanja, usklajenega delovanja, doseganja in preseganja ciljev. Doseči enotnost vedno in povsod pa je iluzija. Popolne enotnosti ni.
Neizmerno hvaležni moramo biti tistim, ki so se podali v osamosvojitveno vojno in tistim, ki so v njej darovali svoje življenje zato, da mi lahko živimo v samostojni državi.

Nasmeh je luč v oknu duše, ki pokaže, da je srce doma. (N.N.)

Cenjeni učenci, otroci, sodelavci, starši, krajani. V prihajajočih dneh, bližajočih se praznikih in v letu 2022 vam želim vse dobro.

                                                                                                                                      Mojca Butala, ravnateljica