OŠ Vič Ljubljana in Združenje veteranov 90-91 mesta Ljubljana in bivših ljubljanskih občin sta pripravila že 14. literarni natečaj Moja rodna domovina. Tema letošnjega je bila Slovenska plemenitost in dobrodelnost. Na državnem literarnem natečaju so tudi letos kot že vrsto let zelo uspešno sodelovali učenci OŠ Stari trg ob Kolpi.

Zaključna prireditev natečaja je potekala 20. aprila v Ljubljani. Udeleženci smo se ob 11. uri zbrali v OŠ Vič, kjer nam je prijazno dobrodošlico izrekel ravnatelj Sašo Vlah. Potem ko so nam postregli s slastnim kosilom, smo se z mestnim avtobusom odpeljali v središče Ljubljane. Pred Mestnim muzejem Ljubljane smo se razdelili v dve večji skupini. Vsaka je imela svojega vodnika. Naša skupina je najprej odšla na turistični sprehod po Stari Ljubljani, kasneje pa s turistično ladjico po Ljubljanici. V Stari Ljubljani smo videli veliko mestnih znamenitosti in izvedeli marsikaj zanimivega. Čeprav smo mislili, da prestolnico Slovenije kar dobro poznamo, smo si morali priznati, da ni čisto tako.

Ogled središča mesta smo pričeli pri Napoleonovem spomeniku ali Ilirskem stebru, ki je edini spomenik Napoleonu v Evropi izven Francije. Ustavili smo se v poletnem gledališču Križanke, ki velja za eno osrednjih arhitekturnih spomenikov Ljubljane. To velja tudi za NUK, našo osrednjo državno knjižnico, ki je tako kot Križanke mojstrovina arhitekta Jožeta Plečnika, čigar 150. obletnico rojstva praznujemo letos. Ko smo pritisnili na znamenito kljuko mogočnih vrat knjižnice, smo vstopili v Plečnikovo palačo znanja in se povzpeli po veličastnih črnih marmornatih stopnicah. Obiskali smo tudi Mestno hišo oz. Rotovž ali Magistrat, kjer je sedež Mestne občine. Videli smo najlepšo hišo v Ljubljani, to je Švajgerjeva hiša na Starem trgu 11 a, in najstarejšo hišo v mestu iz leta 1524, ki se nahaja na Ribjem trgu 2 in je v njej krajši čas bival Primož Trubar. Ko smo se ustavili pred Stiškim dvorcem, ki je najbolj prepoznavna stavba na Starem trgu, nam je vodnik pripovedoval o zali Urški in povodnem možu, ki sta v Prešernovih časih plesala prav tam. Zgodbi je z zanimanjem prisluhnila tudi naša najmlajša udeleženka izleta Zala. Predno smo vstopili v veličastno stolno cerkev sv. Nikolaja, smo spoznali simboliko glavnih vrat, ki se imenujejo Slovenska vrata, saj je na njih upodobljena celotna slovenska zgodovina. Sprehodili smo se tudi po osrednji ljubljanski tržnici in Tromostovju do Prešernovega spomenika in nadaljevali sprehod do sedeža ljubljanske univerze in Slovenske filharmonije na Kongresnem trgu pri parku Zvezda.

Prijetno utrujeni smo se vkrcali na turistično ladjico in se za eno uro predali toplim sončnim žarkom. Vožnja po Ljubljanici in pogled na Ljubljano z vode sta bila prav posebno doživetje. Medtem ko smo opazovali zanimivosti mesta na obeh bregovih reke ter pogledovali za nutrijami in čapljami, smo si postregli še z okusnimi sendviči in sokovi, ki sta nam jih razdelila naša “reditelja” Tim in Kevin.

Ob 17. uri smo se nagrajenci, mentorji, starši in ostali gosti zbrali v Mestnem muzeju Ljubljane na osrednji prireditvi. Prisluhnili smo nagovorom Anite Ogulin, predsednice ZPM Ljubljana Moste Polje, dr. Igorja Potočnika, predsednika Združenja veteranov 90-91 mesta Ljubljana in bivših ljubljanskih občin, in Saša Vlaha, ravnatelja OŠ Vič. Vsi so še posebej pohvalili ustvarjalnost mladih pesnikov in pisateljev, ki so v svojih delih pisali o slovenski domovini ter plemenitosti in dobrodelnosti njenih ljudi. Za kulturni program so poskrbeli učenci OŠ Vič, ki so zapeli in zaigrali nekaj pesmi in skladb.

Najslovesnejši del prireditve pa je nastopil, ko sta dr. Igor Potočnik in Sašo Vlah podelila nagrade – medalje in priznanja. Najvišje nagrade oz. medalje so za svoje pesmi prejeli tudi naši trije učenci: šestošolca Tim Tristan Mutič in Kevin Mark Pyngrope Tekavec ter sedmošolka Klavdija Kapš. Njihove pesmi Ljuba moja domovina, Moja domovina in Moja domovina je kraj dobrih ljudi lahko preberemo tudi v priložnostnem zborniku literarnega natečaja Moja rodna domovina.

Z najlepšimi vtisi in spomini smo se v zgodnjih večernih urah vrnili domov. Nagradni izlet je bil prijeten in lep tudi zato, ker so naše nagrajence na slovesnem zaključku literarnega natečaja Moja rodna domovina spremljali tudi ponosni starši. Sedaj pa nagrajeni učenci z velikim veseljem pričakujejo še sprejem v predsedniški palači, kamor jih bo povabil predsednik RS Borut Pahor, ki je častni pokrovitelj literarnega natečaja Moja rodna domovina.

Učenci nagrajenci pa so zapisali:

Meni je bila posebej všeč Narodna in univerzitetna knjižnica. Uživala sem tudi na ladjici. Ko pa so me poklicali, da sem šla na oder po medaljo in priznanje, mi je srce zaigralo od veselja.

Klavdija

Izlet je bil odličen. Kosilo in sendviči so bili dobri. Pred vožnjo z ladjico smo si privoščili še sladoled. V mestu sem videl veliko zanimivosti. Najlepše pa mi je bilo na ladjici in ko sem dobil medaljo.

Kevin Mark

OŠ Vič je lepa in zelo velika. Ko smo se sprehajali po mestu, sem ugotovil, da ima Ljubljana veliko več znamenitosti, kot sem najprej mislil. Najbolj mi je bila všeč knjižnica NUK. Navdušila me je kljuka na vhodnih vratih z glavo krilatega konja Pegaza, razstavljen del letala, ki je med vojno strmoglavilo na knjižnico, in ožgana knjiga iz takratnega požara. Zelo lepo je bilo tudi na ladjici, ko sem opazoval race, nutrije in sivo čapljo. Podelitev pa je bila nekaj posebnega, saj smo prijatelja in jaz dobili zlate medalje in priznanja. Medalje sem zelo vesel, ker je to moja prva zlata medalja. Na nagradnem izletu v Ljubljani sem se imel zares zelo lepo.

Tim Tristan

Nagrajena dela literarnega natečaja Moja rodna domovina

Moja domovina                                                       

Domovina je tam,

kjer dom svoj imam,

kjer dobro živim,

kjer ljudem v redu se zdim.

A domovine nima vsak

in tak človek je siromak.

 

Slovenci dobrodelni smo vsi

in tak bodi tudi ti.

Ker dobrodelnost je sveta vladar,

zato za vsakega človeka naj ti bo mar.

Kevin Mark Pyngrope Tekavec, 6. r.

 

Ljuba moja domovina

Moja domovina je tam,

kjer rad živim,

se dobro počutim

in srečo z drugimi delim.

 

Domovine jaz veliko imam

in nikomur je ne dam,

moj dom je družina,

je ljuba moja domovina.

 

Dobrodelnost slovenska je vrlina.

Ko nesreča se zgodi,

nihče ne odlaša,

prijatelji smo si vsi.

 

Deli pomoč z nami tudi ti,

nikoli ne pusti v stiski ljudi,

vedno naredi dobre stvari.

Saj dobrota je to, da si pomagamo.

Tim Tristan Mutič, 6. r.

 

Moja domovina je kraj dobrih ljudi

 Moja domovina je med hribi in dolinami,

med naravnimi lepotami in dobrimi ljudmi.

Moja domovina je kraj dobrih ljudi,

ki radi pomagajo človeku, če v težavah trpi.

 

Tudi v moji vasi gasilski dom stoji.

Ko pokličejo sirene ob ognju ali toči,

vsak domači gasilec takoj v kamion skoči,

hiti pomagat sosedu na vasi ali neznancu na jasi.

 

Moja domovina, najboljša si ti,

ker v tebi živi mnogo dobrih ljudi,

moja domovina, najlepša si ti,

ker Slovenec za svoj dom lepo skrbi.

Klavdija Kapš, 7. r.

 

       

 

 

   

 

 

 

       

 

       

besedilo Marija Volf, mentorica natečaja MRD

fotografije: Maybeline Rose Pyngrope Tekavec, Natalija Kure, Zdravko Mutič