Potem ko smo aprila gostili odličnega pesnika Andreja Rozmana – Rozo, smo v torek, 7. junija, spoznali še eno naših najbolj priljubljenih pisateljic Deso Muck.  Srečanje z njo so nam omogočili RIC Bela krajina, Knjižnica Črnomelj in Kulturno društvo Stari trg ob Kolpi, za kar smo jim zelo hvaležni. Dogodek je potekal v okviru projekta “Skozi pravljice do medgeneracijskega druženja prebivalcev v Poljanski dolini”, z akronimom projekta Uršek se druži, sofinanciranega s strani Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja.

Pogovora s pisateljico, ki so ga skrbno pripravile knjižničarke Knjižnice Črnomelj, se je udeležilo vseh trideset učencev od 4. do 9. razreda. Vtise o tem, kako so doživeli srečanje s pisateljico, so nekateri tudi zapisali.

 

Pisateljica Desa Muck je zelo simpatična gospa. Všeč so mi njene knjige iz zbirke Blazno resno. Njen obisk mi je bil zelo všeč.

Matyaš

Najbolj mi je ostalo v spominu, ko nam je pripovedovala, kako si je kot majhna zelo želela imeti hrčka in da ji je mama večkrat rekla, da iz nje ne  bo nič, ko odraste.

Lovro

Desa Muck me je presenetila, ker sem si jo drugače predstavljal. Srečanje mi je bilo zanimivo, saj sem izvedel veliko novega o njej.

David

Pred obiskom Dese Muck si nisem mislil, da bo karkoli zanimivega. Hotel sem celo, da se obisk sploh ne bi zgodil. Ko pa je prišla in začela predstavljati svoje življenjske zgodbe, je bilo prav zanimivo. Bila je zabavna in smešna, česar nisem pričakoval. Povedala je veliko zgodb, ki so se ji zgodile v življenju. Dejala je, da ji šola ni bila ravno všeč, še posebej pa ne šport, ker je imela kakšen kilogram preveč. Rekla nam je, da nikomur ni treba biti v vsem dober, da pa naj se trudimo v tistem, kar obvladamo.

Aleksander

V dvorani, kjer je potekalo srečanje s pisateljico, so bile razstavljene nekatere knjige Dese Muck. Vprašala nas je, ali smo katero prebrali, nato pa nam je pripovedovala, kako se je ona naučila brati. Rekla je, da je bila zelo živahen otrok in da je že zgodaj poznala vse črke, brala pa je tako, da je ob sliki v berilu ugibala, kaj piše ob njej. Potem pa je nekega dne prišel v razred inšpektor in učiteljica jo je poklicala k tabli. In takrat se je izkazalo, da ne zna brati. Bilo jo je zelo sram in kmalu potem se je naučila brati in je rada in veliko brala. Ta dogodek iz njenega življenja me je zelo presenetil, saj je vendar pisateljica.

Zelo zanimivo nam je pripovedovala tudi o svojih domačih živalih. Ko je bila majhna, ji starši niso dovolili imeti hišnega ljubljenčka, zato je sklenila, da si bo vsak njen otrok, ko bo star deset let, lahko izbral svojo živalico. Največja žival, ki jo je imela do sedaj, je bil konj. Rekla pa je, da si želi imeti slona. Je velika ljubiteljica živali. Večkrat je že pomagala pri zdravljenju živali tudi živinozdravnikom. Veliko bere o živalih in jih preučuje. Če ne bi bila pisateljica, je povedala, da bi bila verjetno biologinja.

Zanimivo mi je bilo tudi, ko je rekla, da je skoraj vse knjige napisala po naročilu. Med njimi je tudi knjiga V očeh lipicanca. Ko jo je pisala, je v Lipici spoznavala, kako živijo lipicanci.

Desa Muck je tudi odlična igralka. Zabavno mi je bilo, ko je pripovedovala, kako njene hčerke niso marale, da je mama slavna zaradi smešnih vlog, saj so se ji ljudje pogosto smejali. Zato niso hotele, da jih pride iskat pred šolo. In kadar niso ubogale, jim je rekla, da bo prišla ponje v šolo. To je zaleglo bolj kot kazen.

Presenetilo me je, ko je povedala, da vstaja ob treh ponoči in spremlja tekme košarkarja Luke Dončića. Prav tako spremlja naše kolesarje in smučarske skakalce in skakalke. Rekla je, da so ravno športniki tisti, zaradi katerih je ponosna Slovenka.

Predno smo se poslovili, smo lahko še listali po njenih knjigah, jo prosili za podpis in se še vsi skupaj fotografirali. Pisateljica Desa Muck me je s svojim nastopom prijetno presenetila. Je zelo zanimiva in ima dober smisel za humor. Všeč mi je bilo, da nam je veliko povedala o sebi in nam dala koristne nasvete za prihodnost. Upam, da jo bom še kdaj srečala.

Nastja

pripravila knjižničarka Marija Volf

 

 

 

 

 

fotografije Knjižnica Črnomelj