Za učence kulturno-umetniškega krožka je bil petek, 31. marca, prav poseben dan, katerega so že dolgo nestrpno pričakovali. Dobro razpoloženi so se ob sedmi uri s šolskim kombijem in voznikom Romanom odpeljali v Kočevje. Na železniški postaji je kmalu po pol osmih že čakal nov belo-moder vlak. Komaj so dočakali, da so se z značilnim piskom odprla vrata vagona, in se udobno namestili. Sedaj se je dogodivščina lahko pričela, še posebej za tiste, ki so se z vlakom peljali prvič …

Prvi dogodek v prestolnici je bil obisk 15. Kulturnega bazarja, ki je ves dan potekal v Cankarjevem domu. Predno so se podali na ogled različnih predstavitev, so s slastjo pojedli šolsko malico. Medtem jim je zaželela dober tek Pika Nogavička in jih povabila na že 34. Pikin festival, ki bo potekal septembra v Velenju. Za dobrodošlico pa je vsakemu podarila še recept za Pikine čalapinke. Na Kulturnem bazarju so si nato ogledali zanimive predstavitve in dejavnosti številnih kulturnih ustanov ter se udeležili tudi nekaterih delavnic. Videli in doživeli so veliko novega ter se preizkusili v različnih spretnostih. Izdelke, ki so jih naredili, so lahko vzeli s seboj, prav tako pa so si lahko nabrali še več promocijskega gradiva, na primer plakatov, vrečk, pisal, notesov, priponk idr.

Iz Cankarjevega doma jih je pot vodila na Krekov trg, kjer jih je čakala naslednja dogodivščina – vožnja s tirno vzpenjačo na Ljubljanski grad. Tudi to je bilo vznemirljivo doživetje, čeprav je trajalo le dobro minuto. Kljub oblačnemu vremenu je bil pogled z vzpenjače na mesto nekaj posebnega. Potem ko so se sprehodili po pritličnih grajskih prostorih in prostranem dvorišču, jih je rahel dež napotil v zavetje Grajske kavarne na napitek in slaščico. Za spomin z gradu pa so odnesli domov knjižne kazalke s svojimi imeni, ki jim jih je umetniško napisal grajski kaligraf.

Potem ko so se s tirno vzpenjačo vrnili na dvorišče Lutkovnega gledališča Ljubljana, so skozi velika vhodna vrata Velikega odra pohiteli na ogled predstave Reči reči. Gledališko-plesna predstava, ki otrokom na inovativen in humoren način razpira problematiko ekologije in jih osvešča o posledicah uporabe plastike ter spodbuja k skrbi za okolje, je bila vsem članom kulturno-umetniškega krožka zares všeč. Med krajšim postankom na ploščadi in klepetom po gledališki predstavi so se iz stolpa z uro na strehi LGL oglasile slavnostne fanfare. Nato sta se odprli okni v stolpu in Martin Krpan in njegova kobilica sta naznanila petnajsto uro. Ta prizor je bil pa res nekaj čisto posebnega!

Pred odhodom na vlak je sledil še postanek v slaščičarni Vigo pred Tromostovjem, kjer so se brbončice “petkovih izletnikov” naužile različnih sladolednih okusov.

Učenci kulturno-umetniškega krožka in spremljevalke, učiteljica Marija ter mamici Maybeline Rose in Urška, smo hvaležni OŠ Stari trg ob Kolpi za podporo pri izvedbi dneva dejavnosti ter družini Benčina Kapš, da smo “uradni del” kulturnega popotovanja lahko obogatili še s sladkimi dobrotami.

Vtisi učencev kulturno-umetniškega krožka – Jake, Kimberly Ann, Pike, Eve, Jane, Sare, Nine in Klavdije

V najlepšem spominu so mi ostali Martin Krpan in njegova kobilica, vožnja z vlakom in vzpenjačo in predstava Reči reči.

Zadnji teden sem odštevala dneve do odhoda v Ljubljano. Uživala sem na potovanju. Najbolj mi je bila všeč predstava v gledališču. Pravzaprav mi je bilo všeč vse. Malo pa sem bila jezna v kavarni, ker je natakar pozabil na naročilo. A smo šli potem še na sladoled.

Bila sem tako vesela, da gremo v Ljubljano, da nisem mogla spati in sem se ponoči trikrat zbudila. V Cankarjevem domu mi je bilo najbolj všeč, ko smo igrali igre spomin, tri v vrsto in druge. V gledališču mi je bila všeč predstava, igralca sta jo odigrala zelo dobro. Malo dežja na Ljubljanskem gradu me ni motilo, ni mi pa bilo všeč, da smo morali plačati za stranišče. Sladoled za konec izleta mi je bil zelo dober.

Doživeli smo veliko lepega. Najbolj me je navdušila ura v stolpu na strehi gledališča, ko sta nas ob glasbi pozdravila Martin Krpan in kobilica.

Po vrstnem redu mi je bilo najbolj všeč: predstava Reči reči v Lutkovnem gledališču, sprehajanje po Ljubljanskem gradu, sladoled, vožnja z vzpenjačo.

Izlet v Ljubljano si bom najbolj zapomnila po vožnji z vlakom, na kateri sem uživala v družbi prijateljev – res smo se zabavali. Tudi gledališka predstava, obisk Kulturnega bazarja in vožnja z vzpenjačo na grad so bili enkratni dogodki. Za konec pa še sladoled! Res nepozaben izlet in superizkušnja!

Izlet z vlakom v Ljubljano mi je bil zelo všeč, kajti z vsemi člani in učiteljico Marijo iz kulturno-umetniškega krožka smo se zelo zbližali in skupaj doživeli veliko novega, zanimivega, poučnega in ustvarjalnega. Najbolj mi je bila všeč predstava v Lutkovnem gledališču. Vožnja z vzpenjačo na Ljubljanski grad je bila vznemirljiva. Vse je bilo zelo lepo. Hvala učiteljici in vsem, ki so nam omogočili ta čudovit dan.

Najbolj mi je bilo všeč na Ljubljanskem gradu. Predstava Reči reči je bila zelo zanimiva in zabavna. Sladoled je bil odličen.

 

Na Ljubljanskem gradu.

“Vozi me vlak v daljavo.”

Na 15. Kulturnem bazarju v Cankarjevem domu.

Tudi me smo izdelale “poskočne” miške.

Ustvarjanje s pomladnim zelenjem …

Naredili smo si svečke.

Pred vhodom v LGL.

REČI REČI - Kulturni bazar

Gledališko-plesna predstava LGL Reči reči (spletni vir).

Pozdravila sta nas Martin Krpan in kobilica.

Vrnili smo se v Kočevje. Pa še kdaj …

 

Marija Volf, besedilo

Maybeline Rose Pyngrope Tekavec, fotografije