Učenci kulturno-umetniškega krožka smo skupaj s starši tudi letos sklenili “gledališko sezono 2022/2023” v Jurčičevem poletnem gledališču pod zvezdami na Muljavi. Ogledali smo si premierno krstno uprizoritev Lepe Vide, nastale po istoimenskem romanu prvega slovenskega romanopisca Josipa Jurčiča. Lepa Vida je 13. Jurčičevo delo, ki je v večdesetletnem delovanju gledališča doživelo uprizoritev.

Na Muljavo k Lepi Vidi smo poromali v petek zvečer, 16. junija. V dolini pod Jurčičevo domačijo sta nas pričakala vrvež obiskovalcev in izjemna scenska postavitev v naravnem amfiteatru. Med 21. in 23. uro smo uživali v predstavi, ki jo je ustvarilo pet generacij več kot 40 ljubiteljskih gledališčnikov z Muljave. Čar igri je dodala še pojoča muljavska govorica.

Motiv Lepe Vide v obliki romana je prvi napisal Josip Jurčič. Roman je izšel leta 1877 v dunajskem Zvonu, ki ga je urejal Josip Stritar. Jurčič je za svoj roman sicer vzel motiv iz ene od ljudskih različic, ko tujec zvabi Vido na ladjo, nato živi pri njem, a se vrne nazaj k sinu. Motiv Lepe Vide je Jurčiču služil zgolj kot osnovni okvir. Kraj, čas in značaj oseb je v celoti oblikoval sam. Zgodba se dogaja na Tržaškem Krasu in v Benetkah koncem 18. in na začetku 19. stoletja.
Vida je mlado, razvajeno dekle, ki se iz kljubovalnosti nepremišljeno poroči s starejšim vdovcem. Mož se pretežno posveča poslom, mlado ženo pa pušča doma, pogosto v družbi z mladim sinom beneškega trgovca, s katerim posluje. Pomanjkanje moževe ljubezni Vido dela nesrečno. Hrepeni po ljubezni, ki jo začuti pri mladem tujcu. To jo tako vznemiri, da je pripravljena zapustiti moža in otroka ter pobegniti z ljubimcem. Vida je polna hrepenenja, a tudi pogumnih, hkrati nepremišljenih in pogubnih odločitev, saj si želi vroče ljubiti in biti tudi iskreno ljubljena.

K ogledu Lepe Vide vas vabi KD Josipa Jurčiča Muljava še naslednje tri petke in sobote, in sicer od 30. junija do 8. julija. Pridružite se jim na predstavi, ne bo vam žal. Nam tudi ni bilo, polni lepih vtisov smo se sredi noči vrnili domov v Stari trg. Obljubili smo si, da se snidemo spet ob letu osorej. Lani nas je bilo na premieri Jurčičevih Rokovnjačev osem, letos šestnajst. V tretje gre rado …

Pred scensko kuliso (z leve): Klavdija, Nina, Sara, Jana, Pika, Eva, Kimberly,

Miha in Jaka.

Pod Tokčevim borštom se zvečer lahko kar ohladi ….

Lepa Vida Saša Senica in ljubimec Alberto Paoli Sašo Pajk.

Noč so razsvetljevale zvezde nad gledališčem.

Več kot štirideset nastopajočih …

Obvezni fotografiji pred Krjavljevo kočo in

čebelnjakom s čudovitimi panjskimi končnicami.

 

Marija Volf, besedilo

Urška Hliš, fotografije