Tradicionalni slovenski zajtrk je glavni dogodek dneva slovenske hrane, ki ga obeležujemo od leta 2012 vsak tretji petek v novembru. Letošnji Tradicionalni slovenski zajtrk, 17. novembra, je potekal pod sloganom »Kruh za zajtrk – super dan!«. Kruh je poleg masla, mleka, medu in jabolka ali drugega slovenskega sadja ena od sestavin Tradicionalnega slovenskega zajtrka.

Učenci in učitelji OŠ Stari trg ob Kolpi smo se takoj po prihodu v šolo udeležili zajtrka. Naša kuharica je za pripravo zajtrka uporabila črn kruh pekarne Žito, narejen iz slovenske pšenice, ekološko mleko in maslo kmetije Kocjančič iz Gotenice, jabolka zlati delišes Kmetije Bučar iz Dolenjskih toplic (Zadruga zakladi Kočevske d.o.o.) ter med našega poljanskega čebelarja Petra Žagarja.  

Z veseljem smo si privoščili zdrav in domač obrok, potem pa smo polni energije odšli v razrede. Učenci 1. in 2. razreda so reševali naloge iz revije Ciciban na temo tradicionalnega slovenskega zajtrka, učenci od 3. do 5. razreda so si ogledali oddajo Ribič Pepe in Tradicionalni slovenski zajtrk, tretješolci so kasneje pri likovni umetnosti še ustvarjali na temo kruha. Njihove izdelke si lahko ogledate v galeriji.

Najstarejši učenci so razmišljali o pomenu kruha v prehrani in odpadni hrani. Učenci 6. in 7. razreda so spoznali še pripoved Bogata in uboga sestra ter pregovore o kruhu.

V vrtcu pa je celo zadišalo po sveže pečenem kruhovskem pecivu. Po končanem zajtrku, so se namreč otroci učili zamesiti kruh, ki so ga potem za malico tudi pojedli. Slastne bombetke si prav tako lahko ogledate v galeriji.