Letošnjo bralno značko smo sklenili s prireditvijo v četrtek, 13. junija. Zelo smo se razveselili gostje, pisateljice Neli Kodrič Filipić. Pred njenim obiskom smo pridno prebirali nekatere njene knjige: Punčka in velikan, Ali te lahko objamem močno?, Požar, Solze so za luzerje, Povej mi po resnici.

Pisateljica se nam je najprej predstavila kot Pepelka s svojo zgodbo, nato pa smo jo spoznali še kot pisateljico Neli Kodrič Filipić. Tako smo izvedeli, kako nastajajo književni junaki in njihove zgodbe. Najbolj zanimivo in zabavno je bilo, ko smo skupaj napisali in ilustrirali novo knjigo in pri tem sodelovali skoraj vsi učenci. Gostja nam je povedala tudi, zakaj je pomembno brati, in nas spodbudila k branju dobrih knjig.

Zelo slovesno je bilo, ko je pisateljica izročila knjižne nagrade najbralkam in najbralcem. Letošnji nagrajenci so tako postali: Vitan Šuster, Taja Kobe, Kaja Kapš, Mark Šterk, Jaka Kobe, Eva Kobe, Sara Kastelec, Nina Vukelić, Miha Gebić in Tim Tristan Mutič. Predno smo se poslovili, smo pisateljico poprosili še za avtogram, nastala pa je tudi skupinska fotografija.

Da na OŠ Stari trg ob Kolpi radi beremo, potrjuje tudi podatek, da je bralno priznanje osvojilo 28 učencev od 47 oz. 60 % vseh šolarjev. Pohvalo pa si zasluži tudi vseh 25 otrok iz vrtca, ki so prav tako pridno brali za predšolsko bralno značko.

 

Marija Volf, besedilo

Tadeja Cesar, fotografije

 

Vtisi učencev

Najbolj mi je bilo všeč, ko je pisateljica tudi mene poklicala, da smo pisali in risali zgodbo o Pepelki. Ker se mi ni dalo pisati, sem narisal, kje je živela Pepelka. Lepo je bilo tudi, da nam je pisateljica dala za nagrado bonbone in petice pri slovenščini.

David Š.

Najbolj mi je bilo zanimivo, ko smo pisali pravljico, najbolj pa sem se zabavala, ko sem brisala prah pozabe. Te predstave ne bom nikoli pozabila.

Eva K.

Pisateljica Neli je bila zelo zanimiva, njene pravljice pa prav tako. Še zdaj sem ji hvaležen za petke pri slovenščini! Zelo mi je bilo zabavno in smešno, ko nam je dala »pasje« copatke, da smo čistili tla. Res si želim, da bi se pisateljica naslednje leto vrnila na našo šolo.

Giorgio, B.

Predstava, ki nam jo je pripravila pisateljica Neli Kodrič Filipić, mi je bila zelo všeč, ker sem se počutila zelo sproščeno in navdušeno. Zelo mi je bilo všeč, ko smo ji dajali ideje za njeno zgodbo in smo risali in pisali na ogromen list papirja. Na koncu pa nam je še vsem, ki smo ji pomagali ustvarjati knjigo, dala petice iz slovenščine.

Jana V.

Bilo mi je zelo zanimivo predvsem zaradi tega, ker smo vsi nekaj delali in pisateljici pomagali napisati knjigo. Najbolj pa mi je bilo všeč, ko je pisateljica, to je bil naš sošolec Žiga, pisala na star pisalni stroj zgodbo, ki smo si jo mi izmislili.

Maruša L.

Zelo mi je bilo všeč, da smo bili vsi vključeni v predstavo in smo lahko vsak nekaj dodali v zgodbo, ki smo jo tako napisali vsi skupaj. Pisateljica mi je bila res všeč in ta dan mi bo še dolgo ostal v spominu.

Pika B.

Zelo mi je bilo všeč, ko smo Pepelki pisali novo zgodbo z naslovom Pepelkina zlata roža in ko je Neli druga v zgodbo dodala, da Pepelka spi na strehi. Na koncu pa smo ugotovili, da ima pisateljica že celo skladovnico knjig, a se Pepelka ne more odločiti, katero bi imela za svojo novo zgodbo.

Miha G.

Neli Kodrič Filipić je pripravila zelo zanimiv program. Vsi smo sodelovali tako, da smo skupaj napisali svojo zgodbo z naslovom Pepelkina zlata roža. Vsak je vzel pisalo in na zelo velik bel list napisal ali pa narisal svojo idejo za knjigo. Neli pa je zgodbo tipkala na pisalnem stroju in si sproti še kakšno stvar izmislila. Res je bilo zabavno! Vesela sem bila, da se mi je pisateljica podpisala v knjigo, ki sem jo prejela za najbralko.

Nina V.

Meni je ostalo najbolj v spominu, kako nas je Pepelka prosila, naj ji napišemo zgodbo, kjer bo zelo srečna. In tako smo združili moči in vsi skupaj napisali novo zgodbo Pepelkina zlata roža. Zgodbo smo si izmislili sami, vsak je nekaj narisal ali napisal. Predstava mi je bila zelo všeč. Bila je zanimiva vsem učencem. Zapomnila si jo bom tudi zato, ker se mi je pisateljica podpisala v knjigo.

Sara K.

Bilo mi je zelo lepo, ker smo lahko vsi skupaj sodelovali v predstavi in dobili petke za slovenščino. Imela sem se zelo lepo, saj smo se zabavali, poigrali in nasmejali. Pisateljica Neli Kodrič Filipić je bila super!

Tjaša P.

Predstava mi je bila zelo všeč, ker je bila zabavna.

Kevin M. P. T.

Najbolj mi je bila všeč ideja o zlati kokoši in da smo dobili bonbone.

Tim T. M.

Najboljši del predstave je bil, ko smo si lahko sami izmislili svojo zgodbo. Dobro sem se počutil v vlogi pisateljice Neli. Predstava mi je bila zelo zanimiva in zabavna, zato je čas hitro minil. Upam, da bo v naslednjem šolskem letu tudi tako lepo.

Žiga B.