Učenci kulturno-umetniškega krožka smo tudi letošnje šolsko leto zaključili na Muljavi. Tretje leto zapored smo obiskali Jurčičevo poletno gledališče na prostem. V soboto, 22. junija, smo si pod zvezdami ogledali gledališko predstavo Jurij Kozjak, slovenski janičar.

V dolinici za Jurčičevo domačijo so nas  v čase turških vpadov, medsebojnih bojev za prevlado in trdega kmečkega življenja popeljali zavzeti muljavski igralci. V dvourni predstavi smo uživali ob melodičnem muljavskem narečju, občudovali pisane kostume ter bogato scensko postavitev.

Letos je na Muljavi še prav posebej slovesno, saj Jurčičevi rojaki obeležujejo 180. obletnico rojstva pisatelja Josipa Jurčiča, 160. obletnico izida Jurija Kozjaka, 30. spominski pohod po Jurčičevi poti in 100-letnico predstav na prostem. Ob tem jubileju se Jurčičevo poletno gledališče na Muljavi odslej ponaša z vpisom v register nesnovne kulturne dediščine.

Jurija Kozjaka si lahko ogledate še 28. in 29. junija ter 5., 6., 12. in 13. julija ob 21. uri. Zagotovo vam bo gledališka predstava všeč, kot je bila nam, štirinajstim učencem in staršem, ki smo tako skupaj preživeli še en nepozaben večer.

Marija Volf, besedilo

Urška Kapš, fotografija