“Ni ga, ki bi bil star devet, njegov festival pa bi jih nabral 30! To uspe samo eni in najbolj pikasti – Piki!”

Po Pikinem mestu Velenju, ki letos praznuje 60-letnico, smo se potikali tudi učenci in učitelji OŠ Stari trg ob Kolpi, ko smo sončni petek, 13. septembra, namenili kulturnemu dnevu.

Potem ko se nam je na glavni avtobusni postaji pridružila vodička Pika, smo odšli v dvorano Doma kulture Velenje, kjer smo si ogledali lutkovno-igrano predstavo Obuti maček v izvedbi Mini teatra Ljubljana. Posodobljena pravljica nas je pritegnila s pevsko-glasbenimi vložki in humorjem. Nato smo se na osrednjem Titovem trgu predali sproščujočim zabavnim igram, se posladkali z “navitim” sladoledom in odlično sladkorno peno, deklice pa polepšale s kitkami in pikami. Sledil je še obisk bližnje Galerije Velenje, kjer smo občudovali zelo lepe ilustracije Jelke Reichman. Prepoznali smo Pikija Jakoba, mačka Murija, muco Maco, Miškolina, Cepecepetavčka, šiviljo s škarjicami … Slikarka, ki je pred kratkim praznovala 80. rojstni dan, je ilustrirala čez dvesto otroških knjig. Je tudi avtorica uradne podobe Pikinega festivala in častna Pikina ambasadorka.

V veliki športni Rdeči dvorani je med številnimi umetniškimi, raziskovalnimi, eksperimentalnimi in športnimi delavnicami vsak lahko našel kaj zase in se preizkusil v spretnostih in veščinah. Pikino podstrešje, na katerem so se potikali duhovi in strahovi, nas tudi ni pustilo ravnodušne. Za zaključek dneva pa smo se odpravili še na Pikino otroško igrišče, kjer res ni manjkalo igral in umetniških kotičkov.

Nekoliko utrujeni, a polni lepih vtisov smo se v zgodnjih večernih urah srečno vrnili domov. Na Pikinem festivalu smo bili po dolgih letih od 14. festivala prvič in upamo, da se bomo še kdaj vrnili. Hvaležni smo Svetu staršev OŠ Stari trg ob Kolpi, ki nam je pomagal pri plačilu stroškov za potovanje.

Marija Volf, besedilo

Nuša Butala, fotografije