V sredo, 23. aprila 2025, smo z učenci od 1. do 9. razreda izvedli tehniški dan z naslovom Domača obrt. Obiskali smo gospo Mojco Kramarič, mojstrico peke kruha in pravo ambasadorko ohranjanja kulturne dediščine.
Pot nas je vodila v slikovito vasico Rosalnice pri Metliki, kjer nas je gospa Mojca toplo sprejela in pogostila z domačimi dobrotami – Mojčino pogačo, različnimi slaščicami in toplim čajem. Z nami je delila dragoceno znanje o pripravi kruha nekoč in danes. Pokazala nam je, kako nastane belokranjska pogača, ter poudarila pomen rok pri peki kruha: “Kruh ne naredi moka, ampak roka.”
Učenci so si nadeli predpasnike in se preizkusili v pripravi svojega hlebčka kruha, ki se je spekel v pravi krušni peči. Vsak ga je nato s ponosom odnesel domov. Ogledali smo si tudi kratek film o postopku peke nekoč in danes ter spoznali tradicionalne pripomočke za peko, kot so: burkle, lopar, kreblica in omelo.
Gospa Mojca s svojim delom opravlja izjemno poslanstvo – prenaša znanje na mlajše generacije in s tem ohranja tradicijo, ki so jo poznale že naše babice. Spoznali smo, kako zelo se je peka kruha skozi čas spremenila. Včasih je bila to pomembna družinska dejavnost, ob kateri so peli in se družili. Kruh so cenili veliko bolj kot danes, saj so vedeli, koliko truda je vloženega v vsak hlebec.
Za konec smo se spomnili tudi starega pregovora, ki lepo ponazarja spoštovanje do kruha:
“Če kruhek pade ti na tla, poberi in poljubi ga.”
Takšni dnevi nas opominjajo, kako dragocene so vrednote, kot so spoštovanje do dela, tradicije in skupnosti. Spoznavanje domače obrti nam ne daje le novih veščin, temveč tudi občutek povezanosti s preteklostjo in hvaležnost za vse, kar imamo danes.
Zahvaljujemo se gospe Mojci Kramarič za nepozaben dan, njeno toplino in predano delo, ki navdihuje mlade generacije. Upamo, da bomo tudi mi znali ohraniti te čudovite običaje in jih nekoč predati naprej.
M. I.