V četrtek, 13. februarja, je ob 10. uri v dvorani KCK v Kočevju potekalo medgeneracijsko bralno srečanje ob kulturnem prazniku. Pripravila ga je Sekcija medgeneracijskih prostovoljcev Kočevje, ki deluje pod okriljem Društva za medgeneracijsko kakovostno starost Ljubljana, kjer si že skoraj deset let prizadevajo za skupno ustvarjanje in druženje med mlajšimi in starejšimi.

Mladi iz kočevskih osnovnih šol in Gimnazije in srednje šole Kočevje ter članice skupin Sekcije, vseh je bilo skoraj 40, so prebirali literarne izdelke, ki so jih ustvarili na temo Moj kraj, moj dom – Kaj me navdušuje v mojem domačem kraju. Obiskovalci, ki smo v lepem številu napolnili dvorano kočevskega kulturnega doma, smo tako lahko prisluhnili srčnim besedam in prodornim razmišljanjem nastopajočih, predvsem mladih, o domu in domovini. Z OŠ Stari trg ob Kolpi so z literarnimi izdelki sodelovali sedmošolki Ajda M. in Patricija Š. in šestošolec Aleksander M.

Branje sta popestrili glasba in petje. Učenka Sara C. P. iz OŠ Stara Cerkev je na violončelo zaigrala skladbo Slovenija, od kod lepote tvoje?, vokalna skupina Polanski odmev je zapela Čez goro pomlad hiti, njena članica Vida L. pa je navdušila občinstvo s pesmijo Slovenija. Učenci OŠ Ob Rinži so predstavili še zelo zanimiv projekt o kočevski reki Rinži, ki so ga poimenovali Tok nas nese.

Zbrane so nagovorili kočevski župan dr. Vladimir Prebilič, direktorica Inštituta Antona Trstenjaka in vodja Mreže medgeneracijskih programov za kakovostno starost mag. Ksenija Ramovš ter vodja Sekcije medgeneracijskih prostovoljcev Kočevje Vesna Krese. Vsi so pohvalili prebrane literarne izdelke in njihove pisce ter poudarili pomen domoljubja in medgeneracijskega sodelovanja.

Bralni dogodek smo sklenili s krajšim prisrčnim druženjem ob domačem čaju in soku ter pecivu. Obljubili smo si, da se na podobnem dogodku srečamo spet prihodnje leto.

Učenci OŠ Stari trg ob Kolpi se zahvaljujemo kočevski Sekciji in prostovoljkam iz skupine Polanke iz Predgrada, da so nas povabili k sodelovanju. Lepe trenutke skupnega medgeneracijskega druženja smo ujeli tudi v fotografski objektiv, žal le del “ekipe prostovoljcev” iz naše Polanske doline. Veselimo pa se že zbornika Sekcije, v katerem bodo natisnjeni literarni izdelki vseh sodelujočih na bralnem dogodku.

Marija Volf, mentorica