Pozdravljeni učenci, starši, učitelji.

 

Za nami je prvi teden dela na daljavo. Upam, da ste zdravi in vam drugačna oblika dela ne povzroča prevelikih težav.

Učence in starše, ki še niste uspeli vzpostaviti stika z učitelji ali učno snovjo, ki vam jo pošiljajo učitelji, prosim, da to storite.

Dejstvo je, da moramo vsi skupaj malo stisniti zobe in se prilagoditi situaciji, ki trenutno vlada v svetu. Ni lahko. Pomembno je, da se tega zavedamo, si skušamo zadeve poenostaviti in se ne obremenjevati z nepomembnimi stvarmi ali kreirati situacije, ki niso potrebne. Če pri delu na daljavo naletite na težave, ki jih ne znate rešiti, se obrnite na vašo razredničarko/razrednika ali učitelja preko Easistenta. Tudi oni se maksimalno trudijo, da šolsko delo in učne vsebine prilagodijo trenutni situacijo, ki je za njih, ravno tako kot za vas, popolnoma nova.

Delo na daljavo omogoča, da ima učenec še vedno stik s šolo, z učenjem. Prav je, da mu starši pri tem pomagate, zlasti pri tehničnih zadevah in ga spodbujate pri delu, ni pa potrebno, da ste ves čas njegov učitelj. Kar otrok zmore narediti sam, naj tudi naredi. V tem času je potrebno še bolj krepiti otrokovo odgovornost, samostojnost, mu tako dvigati samozavest in mu pokazati, kaj vse zmore sam. Na ta način se učenci učijo in razvijajo tudi funkcionalno pismenost. Tudi za to obliko dela, dela  na daljavo,  je dobro imeti časovno razporeditev obveznosti – urnik. Naredite ga skupaj z otrokom in temu sledite.

Zlasti mlajšim učencem, starši pomagajte naloge “naložiti” iz spleta na domači računalnik, v obliki wordove datoteke, npr. v mapo ŠOLA NA DALJAVO. Tako bo lahko do njih dostopal tudi, če se pojavijo težave z internetno povezavo, otrok pa naj se potem potrudi, v čim večji meri narediti naloge sam.

Delo za šolo je pomembno, a je le del našega življenja. Namenimo ta čas, ko moramo biti vsi skupaj doma, tudi skupnim opravilom, pogovorom, učenju vsakodnevnih in temeljnih življenjskih vsebin, veščin in strpnosti do vseh.

Časi res niso lahki, a skupaj bomo zmogli.

Ostanimo zdravi.  Srečno!

 

Mojca Butala, ravnateljica OŠ Stari trg ob Kolpi